Sunday, March 22, 2009

Как да изградим добър имидж в freelance сайтовете !!!

Всеки от вас, който се е регистрирал в сайтовете за работа на свободна практика, знае колко трудено е да се пребориш с вече утвърдените фрийлансъри. Те участват в сайта много преди вас, имат изграден имидж, десетки ,ако не и стотици успешно завършени проекти. (Както знаете след завършването на всеки проект се получава оценка от възложителя.) Много често ще ви се случва да видите някой от конкурентите ви за даден проект да има над 100 положителни оценки (reviews) за работата си!!! Това говори за много опит ,рутина и много щастливи работодатели :) . Честно да ви кажа срещу такава конкуренция шансовете ви са съвсем малки. Колкото и да не ви се иска да го чуете , това е така... Ще попитате какво трябва да направя в такъв случей?!?
Първото нещо е да подходите персонално към възложителя на проекта. В никакъв случей не се ограничавайте само с bid с конкурентна цена и някакво изречение от рода на "Аз мога да свърша това" или "Готов съм да започна веднага"! Ако подходите по този елементарен начин от сега мога да ви кажа, че няма да бъдете избран за проекта, дори и да предложте цена в пъти по-малка от тази на конкурентите ви. Офертата ви трябва да е нещо като мотивационно писмо, трябва изключително много да наблегнете на мотивацията и опита !!! Другите неща за които гледат възложителите на проекти са отличната комуникация и спазването на крайните срокове (deadlines). Ако спазвате съветите ми е доста вероятно съвсем скоро да спечелите първия си проект в freelance сайтовете.

Да обобщя:

!!! Подхождайте персонално

!!! Аргументирайте мотивацията си

!!! Наблегнете на опита (portfolio - то )

!!! Отличната комуникация е критична !!! (грамтическите и правописните грешки директно ви изхвърлят от играта)

!!! Обещайте да завършите проекта преди крайния срок и наистина го направете



Спазвате всички неща и въпреки това не успявате да спечелите проекти защото сте нов и нямате достатъчно добри оценки за работата си (reviews) ??? Е, тогава ще трябва да прочетете и следващия ми пост , който ще се появи на блога в най-скоро време ;)

Sunday, November 16, 2008

Freelance работниците - тези , които печелят по време на криза

В последно време гледам доста хора ревът от тази криза, в която е икономиката, само че не и ние фрийлансърите :) Ние сме алтернативата и решението! Чрез нас хората намаляват разходите си, което е типично за времето на криза. Незнам за вас, но на мен кризата ми се отрази изключително и само положително. Клиентите ми се увеличиха значително, даже забелязвам, че доста сериозни фирми започнаха да търсят аутсорс решения, дори такива ,които преди не искаха и да чуят за подобно нещо. Кризата разшири нишата ми, в същото време доста от цените паднаха, а и да не забравяме, че доларът скочи 20 сотинки (аз печеля в долари) :))).... абе чудесна кризичка, дано се задържи по-дъолго , за да успея да направя второто разрастване на бизнеса си :)

Wednesday, October 01, 2008

Провблем с дърпане на пари от PayPal

Разказвал съм ви как дърпам пари от freelance сайтовете.

Getafreelancer --> PayPal --> международна Виза Електрон в долари на ЦКБ!

До предната седмица цялата тази сиситема си работеше безупречно, но от PayPal взеха, че се изложиха много сериозно!!! Вчера се опитах да дръпна заработените пари от предния месец и от ПейПал ми казаха, че парите ще ми бъдат преведени в български левове и то по курс който е с 5 стотинки по малък от този на БНБ!!! Веднага им написах мейл, обясних им, че сметката ми при тях е в долари, картата ми виза електрон също е в долари и че искам трансфера да е в долари. Обаче хората само се извиниха за "неудобството" и казаха, че ми съчустват. Ходих и в ЦКБ да проверя да не би да има грешка от тяхна страна и сметката ми по някакъв начин да е станала в български левове. Оказа се, че всичко е точно при тях.Цялата тази случка много ме ядоса!!! Сега ще трябва да си правя Виза Електрон в български лелвове , защото иначе докато се добера до кеш пари ще трябва да направя ТРИ покупко продажби на валута , което грубо излиза загуба от около 10 стотинки на долар, смятайте на 5000 долара колко е загубата ....Та това са последните ми премеждия в фрийланс бизнеса. предупреждавам ви и вас, оглеждайте се когато правите преводи с PayPal. Много удрят в курса, пък и забележката, в каква валута ще е превода въобще не се набива на очи , а се намира между полетата за попълване.

Friday, August 08, 2008

Програмисти и web дизайнери ИСКАТ ДА МЕ КУПЯТ

Колеги, днес ми се случи много интересно нещо. Явно програмистите, дизайнерите и другите ИТ фрийалнсъри вече са станали доста изобретателни и измислят всякакви неща само и само да се домогнат до бърза печалба. Какво имам в предвид ли? Ами днес получвам писмо, в което ми прелагат да купят профилите ми в
GetaFreelancer, EUFreelance и GetaCoder. Явно са ме проучвали щом знаят, че се подвизавам в тези фрийланс сайтове. Това за пореден път потвърждава менението ми че има много талантливи хора, които обаче не могат да се порадават успешно и да печелят проекти.

Всичко което се иска от мен е да си оценя профила и да дам цена. Да ви кажа честно, наистина се позамислих, защото мога много лесно да се свържа с постоянните ми клиенти и да им кажа, че сменям профила, така няма да изгубя толкова много. Пък и друг ключов момент е че Username-а ми е такъв, че не е пряко свързан с мен и не е нищо емблематично, така че дори и хората, които искат да купят акаунта ми да са некадърници , няма да могат да ми навредят, дори и да опетнят акаунта ми. Абе вкараха ме в размисъл, защото това може да се окажат лесни пари. Даже ми идва на ум нова бизнес идея да изграждам профили в различните фрийланс сайтове, да им правя по няколко ревюта и да ги продавам :))) Същата работа като акаунтите в WOW :)) Малко е незаконно, но в случея и двете страни печелят, така че...няма да има кой да се сезира властите ;)

Сега докато пиша ми дойде и нещо друго на ум. Може би тези копувачи са някои от вас и просто искат долу-горе да разберат колко пари изкарвам като фрийлансър! Така да се каже сондират . Ако е така, не бъдете такива завистници. Ако сте добри ще изкарвате, ако не сте - няма да изкарвате. И няма смисъл да ме флудите с имейли с въпроси колко изкарвам :) Добре де, хайде един жокер все пак и това е само защото вчера чух един лаф и искам да го споделя с вас :)

Не боря дневните си пари така - 10,20,30,40...а ги броя по скоро 100, 200, 300, 400 :)))

Очаквайте продълежението....

Sunday, July 13, 2008

Batman bin Supermen , е тва е име :)

freelance ,freelancer, job, telework, batman bin  suparman, superman

Bantman bin Suparman :) Просто не можах да не го постна това. Смял съм се със сълзи :))) Напомня ми на историята на ония циганин дето си кръстил децата на марки видеота - Хитачи , Акай, Панасоник, Сони , имал и е дно момиченце Айва :)))
И като си представя,че съм губил проети от сингапурски фрийлансъри .........

Wednesday, July 02, 2008

Какво се случва с EUFreelance !?

Какво се случва с EUFreelance или как индийците и индонезийците почнаха да превземат новия европейски фрийланс сайт.
Днес се загледах и забелязах доста голям брой азиатски фрийлансъри, които буквално заливат EUFreelance , а така ми се искаше той да е малко по европейски. И все пак ,няма значение , нали това е идеята на фрийласинга - хората независимо къде се намират да правят успешен бизнес и да печелят. Изглежда обаче, че азизтските братя фрийлансъри са се ориентирали отлично и са разбрали, че който дръпне отначало и направи по-бързо по-голям брой положителни review-та, той ще яде по-голямото парче от баницата. Най-хубавото е, че не е толкова късно и за останалите, защото сайта е едва на няколко дни, а това означава , че все още старта е почти равен за всички.
Аз си мисля, че точно в този момент ще си проличи кой е наистина талантлив и българите веднага ще дръпнем в класацията.

България на три морета !!! :)

Saturday, June 28, 2008

Freelance сайт, който плаща в euro !

Мисля, че имаме новина :) както казва един популярен ТВ водещ.
Ставам тази сутрин ,влизам да видя какво става с проектите ми в GetAFreelancer и какво да видя?! - GAF ми предлагат да се регестрирам в нов freelance сайт, който обаче плаща в евро - EUFreelance. Разбира се регестрирах се веднага! Откога го чакам това евро, омръзна ми курса на долара са ми изяжда паричките :)
Първоначално си помислих, че просто са направили нова евро версия на GAF, но доколкото видях май си е чисто нов сайт, защото и собственика е различен. Стуктората обаче много ми прилича на Getafreelancer , затова си мисля че имат нещо общо двата сайта, пък и кой би рекламирал конкуренциуята ?!
Сега само да строя двама-трима сингапурци да си вършат малко по бързо работата и ще разгледам подробно този EUFreelance след което ще пиша пак.