Начална » Кариери » Как да станете фрилансер - Видове работа, плюсове и минуси

    Как да станете фрилансер - Видове работа, плюсове и минуси

    Лошата новина е, че повечето от тези реклами, които обещават големи пари за работа на свободна практика, са неверни. Добрата новина е, че там има законни работни места, които наистина ви позволяват да печелите прехраната, като работите от дома. Вземете ме например: последните 11 години не съм стъпвал в офис. Вместо това работя като писател на свободна практика, в комфорта на собствения си дом, избирам собствените си часове за работа и игра.

    Но макар да си собствен шеф звучи страхотно, от първа ръка мога да ти кажа, че не всичко е слънце и близалки. Да, той има определени предимства, но има и някои сериозни недостатъци - и за много хора минусите вероятно ще надхвърлят плюсовете. Но ако имате правилния темперамент за това, вие мога правете пари да работите от дома - и се наслаждавайте на по-щастлив, по-удовлетворяващ живот.

    Начини за работа от дома като фрилансер

    Намирането на законна работа от домашни условия не е лесно. Не можете просто Google „да работите от дома“, защото много от „работните места“, които намирате по този начин, са наистина измами. Всъщност Федералната комисия по търговия (FTC) предупреждава, че офертите за стартиране на собствен интернет бизнес, пълнене на пликове, сглобяване на продукти у дома, работа като тайнствен купувач или продажба на продукти чрез маркетингов план на много нива обикновено са фалшиви - и дори тези, които са законни, често не плащат толкова, колкото твърдят.

    Съществуват обаче редица законни позиции за работа от дома:

    1. Писане и редактиране. Работил съм като писател и редактор на свободна практика за голямо разнообразие от клиенти, от издатели на учебници, до списания, до уебсайтове. Колко печелите от тази работа зависи от това колко бързо работите, тъй като много клиенти плащат на парче или на дума, а не на час. Въпреки това Киплингър изчислява, че писателят на интернет съдържание може да изкарва средно около 18 долара на час. Много клиенти търсят писатели и редактори с висше образование, но други не ги интересува, стига да можете да пишете добре.
    2. превод. Ако говорите чужд език, можете да печелите около $ 24 на час, превеждайки бизнес документи, уебсайтове или научни документи. По-специално търсенето са китайските и японските говорители. Въпреки това, много работодатели изискват или висше образование, или предишен опит в превода (или и двете).
    3. Графичен дизайн. Подобно на писателите, графичните дизайнери могат да работят за много видове клиенти, проектирайки всичко - от реклами с банери, до илюстрации за детски играчки. Тази работа обикновено изисква бакалавърска степен по графичен дизайн. Според Forbes, графичните дизайнери на свободна практика печелят средно 890 долара на седмица, което работи до малко над 22 долара на час за 40-часова работна седмица.
    4. маркетинг. Полето за маркетинг обхваща голямо разнообразие от теми: оптимизация за търсачки (SEO), социални медии, връзки с обществеността и реклама. Сумата, която можете да спечелите, правейки маркетингова работа от дома, зависи от вашата конкретна специалност. Например, специалистите по връзки с обществеността печелят около 28 долара на час, като обикновено се изисква бакалавърска степен в област като журналистика, бизнес или комуникации.
    5. Обслужване на клиенти. Въпреки че много представители на обслужването на клиенти работят в кол центрове в Индия или другаде в чужбина, някои компании наемат американски работници, за да отговарят на въпросите на клиентите си, да помагат при поръчките и да поддържат акаунти. Всеки с диплома за средно образование може да свърши тази работа, тъй като работодателите осигуряват цялото необходимо обучение. Заплащането обаче е само около 10 долара на час.
    6. Онлайн обучение. За разлика от старомодните преподаватели, които изнасят уроци в студентските домове, уеб-базирани преподаватели се срещат с ученици онлайн, за да предоставят помощ едно към едно. Ако имате диплома в колеж, можете да вземете около 15 долара на час, обучаващи студенти във вашата област.
    7. Медицинска транскрипция. Медицински транскрипционист прави набор от бележки, продиктувани от лекар, пише ги и ги използва за писане на бележки и доклади. Тази работа изисква обучение - или степен на сътрудници, или сертификат, който отнема около година - и подробно познаване на медицинските термини. Сертифицираните медицински транскрипционисти могат да изкарат около $ 17 на час, като работят от вкъщи, а също така могат да спечелят ползи.
    8. Разработване на софтуер. Въпреки че много разработчици на софтуер работят на пълен работен ден за една компания, това е работа, която можете да вършите от дома, стига да разполагате с подходящото изчислително оборудване. Обикновено се изисква степен по компютърни науки, а ставката на заплащане е около $ 38 на час.
    9. Техническа поддръжка. Ако имате степен на сътрудник или бакалавър по компютърни науки, можете да получите работа, работеща от дома, за да помогнете на бизнеса с техните компютърни проблеми. Тази работа включва тестване на компютърни мрежи и предоставяне на помощ на отделни потребители. Заплащането е добро - около $ 24 на час - макар че вероятно не е толкова, колкото бихте могли да направите код за писане.
    10. Уеб разработка. Въпреки че много компании имат персонал на пълен работен ден, който да проектира и поддържа уебсайтовете си, около един от четири уеб разработчици е самостоятелно зает. Тази работа изисква само степен на сътрудници и плаща около $ 33 на час.

    Някои уебсайтове за кариера се съсредоточават конкретно върху работа на свободна практика и работа в домашни условия. Примерите включват Flexjobs, Freelancer, Guru и Upwork (известен преди като oDesk).

    За да намерите работа конкретно в области, свързани с медиите, можете да търсите на пазара на свободна практика в Mediabistro, както и в обявите за работа в FreelanceWriting.com. За работа в областта на инженеринга и дизайна опитайте канадския сайт Cad Crowd.

    Предимства на Freelancing

    Най-голямата полза от работата на свободна практика е свободата. Когато работите за себе си, вие решавате кога ще работите и как и къде.

    Нещата, които можете да направите, включват:

    1. Задайте своя график. Ако никога не сте били сутрешен човек, вече не е нужно да задавате будилник - можете да започнете деня си на обяд, ако искате и да работите по-късно вечер. Ако приключите работата си за деня до 15:00, можете просто да стартирате рано, вместо да се налага да седите на бюрото си още два часа, опитвайки се да изглеждате заети. И ако трябва да си почивате през деня, за да видите вашия лекар или да отидете на детска игра в училище, можете просто да го направите, без да е необходимо да получавате разрешение от никого.
    2. Контролирайте работните си условия. Когато домът е вашето работно място, правилата са каквито искате да бъдат. Можете да се обличате удобно всеки ден, вместо да се налага да чакате „Небрежен петък“. Няма кой да ви попречи да ядете или пиете в офиса си или да поставяте краката си върху мебелите. Можете да изберете да работите изправено или легнало или да правите чести почивки, за да се разхождате и да тече кръвта ви. С някои работни места дори можете да изведете работата си навън, за да се насладите на слънчев ден.
    3. Изберете вашите клиенти. Наистина, ако започвате като фрийлансър, нямате че голям избор, защото клиентите все още не бият вратата ви. Но ако има някой, с когото абсолютно не можеш да издържиш да работиш - клиент, който вика без причина, или не плаща това, което дължат, или иска да направиш нещо, което противоречи на моралния ти код - можеш просто да ходиш далеч. Не е нужно да избирате между това да се примирите с невъзможния клиент и да се откажете изцяло от работата си.
    4. Пропуснете коммутатора. Това е един от любимите ми перки. Не е нужно да избирам между шофиране до работа, каране на колело и качване на влака - ежедневното ми пътуване е шестте крачки от кухнята, където закусвах до бюрото си. Това означава, че всъщност имам по-кратък работен ден, тъй като не е необходимо да взимам време за пътуване в началото и в края. И тъй като моята кухня е точно до залата, възможностите ми за обяд не се ограничават до ресторант или каквото мога да опаковам в кафява торба.
    5. Игнорирайте политиката на офиса. Когато сте на свободна практика, дребните дребни спорове и борбата за власт, които са част от всеки офис, ви оставят най-вече недокоснати. Разбира се, понякога в крайна сметка чувате за тях от клиент и понякога те засягат графика или бюджета на някой от вашите проекти - но поне не е нужно да сте точно там по средата им ден и ден навън.

    Предизвикателства на Freelancing

    Въпреки че начинът на живот на свободна практика ви дава повече свобода, обратната страна на това е несигурността. Когато сте на свободна практика, всичко за вашата работа - за кого работите, какво правите, колко правите и дори дали изобщо имате работа - може да се променя почти ежедневно. Докато не започнете да работите за себе си, не осъзнавате доколко сте свикнали с определен, удобен режим.

    Ето някои от предизвикателствата, с които се сблъскват фрийлансърите, с които не се справят девет до оръжие:

    1. Несигурен доход. Когато работите за себе си, нямате редовни заплати, които влизат. Почти всеки фрийлансър преминава през сухи магии с малко работа или дори никаква работа - и ако нямате спестявания или спешен фонд да паднете. обратно, тогава никаква работа не означава пари за плащане на сметките ви. Въпреки това, дори когато държите стабилна работа, няма такова нещо като абсолютна сигурност на работата, тъй като почти всеки може да стане жертва на намаляване на работата. Основната разлика е, че фрилансерите преживяват възходите и паденията между това да имат много работа и да имат не работете по-често.
    2. Без предимства. Повечето работни места на заплата ви дават повече от заплата - те също осигуряват обезщетения, най-вече здравно осигуряване. Благодарение на Закона за достъпна грижа, работещите на свободна практика имат поне начин да получат здравна застраховка самостоятелно и не могат да им бъдат отказани покрития, дори ако имат предварително съществуващи условия. Те обаче трябва сами да плащат пълната премия, докато много от деветте души до голяма част от разходите, покрити от техните работодатели. Така че извършването на преход от пълен работен ден към свободна практика означава да направите голяма корекция на вашия бюджет.
    3. Допълнителни такси. Когато работите за редовен работодател, вие и вашият работодател разделяте разходите за социалните си осигуровки и данъците за заплати на Medicare. Като фрийлансър сте на куката за цялата сума: 15,3% в началото на всяка заплата за социално осигуряване и други 2,9% за Medicare. Освен това, тъй като вече нямате вашите данъци да се приспадат направо от вашата заплата, трябва да плащате прогнозните си данъци четири пъти годишно на тримесечни вноски, а не просто да правите данъците си веднъж годишно през април. И да разбера колко да платите не винаги е лесно, тъй като се базира на общата сума, която печелите през годината - което е невъзможно да се знае със сигурност, когато годината не е дори наполовина.
    4. Повече отговорност. Когато работите в офис, можете просто да идвате всяка сутрин, знаейки, че ще има работа за вас - може би няма работа, която харесвате, но поне няма да се налага да бързате за това. За разлика от това, че си собствен шеф означава, че си отговорен за всяка част от работата, от намирането на клиенти, до предлагането на проекти, до измислянето на график и придържането към него. Няма кой да ти каже какво да правиш и кога да го правиш - напълно си сам.
    5. Липса на социален контакт. Едно нещо, което много фрийлансъри казват, че им липсва старата работа, е ежедневните ежедневни разговори с колеги. Когато работите от вкъщи, е възможно да минете през целия ден, без да задавате очи на друго човешко лице. Разбира се, можете да положите повече усилия да виждате приятелите си по време на вечерите и уикендите или да се свържете с други хора чрез социалните медии - но не е съвсем същото, като всеки ден да виждате познати лица.

    Какво е необходимо за успех като фрилансер

    За да успеете като фрийлансър, трябва да сте човекът, за когото ползите от допълнителната свобода надвишават недостатъците. Това отчасти зависи от вашата личност - хората с независима серия, които се радват да работят самостоятелно и не се притесняват от допълнителната отговорност, е по-вероятно да се радват на свободна практика.

    Отчасти зависи и от това колко добре сте оборудвани да се справите с финансовите недостатъци на фриланса: неравномерния доход, липсата на обезщетения и по-сложните данъци. Това, че сте организирани и сте в състояние да планирате напред, помага за това, както и да имате малко резерви, които да ви помогнат през трудни времена.

    Ето някои от качествата, от които се нуждае добрият фрийлансър:

    1. умения. На първо място трябва да имате умения и знания за конкретната работа на свободна практика, която сте избрали. Например, не можете просто да решите да бъдете уеб дизайнер на свободна практика, ако никога не сте проектирали нещо. В някои случаи можете да получите това обучение от клиент, но често е необходимо да учите или практикувате самостоятелно, за да придобиете всички умения, които все още не притежавате.
    2. дисциплина. Когато работите от вкъщи, имате много повече да отвлечете вниманието от работата си, отколкото правите в офис. Трябва да сте в състояние да се концентрирате върху задачата. Вие също трябва да можете да се мотивирате - да си поставите собствените си цели и да се придържате към тях, дори когато нямате шеф, който да ви гледа през рамо, да пита къде е този доклад. Тази статия от VenturePact подчертава някои прости усилващи дисциплини за разработчиците на софтуер; много от тях са приложими и за други видове фрийланс.
    3. отстояване. Освен ако вече не сте си направили име, не можете просто да седнете и да чакате работа на свободна практика при вас. Трябва да потърсите потенциални клиенти и след това да ги продадете. Вие също трябва да зададете своя собствен процент на заплащане и да сте твърдо настроени да не приемате по-малко, отколкото сте на стойност. Това е частта от фрийлансирането, която най-много не ми харесва - въпреки че, за щастие, с практиката става по-лесно.
    4. организация. Като фрийлансър, вие отговаряте за всяка част от работата: планирате графика си, правите задачи навреме, изпращате фактури и досаждате на клиентите, ако не получите заплащане. Вие също трябва да организирате собствените си финанси: получавате своевременно тримесечните си данъци и правите личен бюджет за справяне с неравномерното осигуряване на фриланс на доходите. Да успееш като фрийлансър означава да можеш да държиш много топки във въздуха.
    5. Финансова възглавница. Тъй като дори и най-квалифицираният фрийлансър преминава през сухи лепенки без доходи, не бива да започвате кариера на свободна практика без пари в банката. Kiplinger препоръчва да отделите достатъчно, за да заплатите всичките си разходи за живот, включително здравеопазването, за шест месеца до една година. Ако обаче имате съпруг / съпруга или партньор, който работи на пълен работен ден, можете да се справите с по-малко. Една от причините, когато успях да напусна работата си на свободна практика, беше, че просто щях да се оженя, за да се оженя, така че знаех, че домакинството ми ще има поне един постоянен доход, както и източник на здравно осигуряване.
    6. Гъста кожа. Кейт Хамил от Съюза на свободните работници, група за подкрепа на работници на свободна практика, предупреждава, че фрилансерите често трябва да се справят с пренебрежителни забележки от семейството или приятелите, че нямат „истинска работа“. Лесно е да се почувствате по-ниски в сравнение с работниците на пълен работен ден с огромни заплати - или с други фрийлансъри, които изглеждат много по-успешни от вас. За да го направите в света на свободна практика, се нуждаете от смелостта, за да продължите да правите това, което искате да правите, според собствените си условия, без да се притеснявате за никой друг. Докато сте доволни от работата си и можете да управлявате добре на сумата, която печелите, това е важно.

    Инструменти за фрийлансъри

    Някои от качествата, от които се нуждаете, за да успеете в света на свободна практика, са ви присъщи: или способности, с които сте родени, или умения, които можете да научите. Има обаче и инструменти, които можете да използвате, за да улесните всеки аспект от живота на свободна практика. Някои ви помагат със самата работа, докато други ви помагат да се справите с неравномерния доход, който е свързан с работа на свободна практика.

    Един добър общ източник на информация е Съюзът на фрилансерите. Безплатно е да се присъедините и уебсайтът му предоставя инструменти за намиране на застраховка, създаване на пенсионен план и създаване на договори. В блога си статиите обхващат всички видове теми, свързани със свободна практика, включително намиране на клиенти, измисляне за това какво да таксувате, организиране на вашето време и избягване на изгаряне.

    В допълнение, има специфични инструменти, които ще ви помогнат да се справите с:

    Данъци

    За последните няколко години подадох годишната си данъчна декларация с онлайн софтуерна програма, наречена TurboTax (прочетете нашия преглед на TurboTax) и това направи процеса много по-бърз и лесен от попълването на формулярите на ръка. Ако ви е удобно да правите собствени данъци, TurboTax може да бъде добър вариант за вас. Хората с бизнес доходи трябва да използват плана за самостоятелно заети лица, който струва 90 долара за федералното връщане плюс допълнителна такса за всяка държава. TurboTax не предлага никаква помощ при изчисляване и подаване на тримесечни прогнозни данъци, но те си партнират с Intuit QuickBooks самостоятелно заети лица. Когато се регистрирате за TurboTax Self-Employed, вие ще получавате Quickbooks Самонаети лица безплатно.

    Счетоводство

    След като приключите със задачата на свободна практика, трябва да изпратите на клиента фактура за дължимата ви сума. С много от моите клиенти току-що написах обикновен документ в Word и го изпратих по имейл. Съвсем наскоро обаче използвам безплатен сайт, наречен Wave, който ви позволява да създавате и изпращате фактури онлайн, следи плащанията за вас и предоставя други счетоводни инструменти за малки фирми, като отчети за заплати и данъци върху продажбите. Много други програми за счетоводен софтуер, като Kashoo и Freshbooks, анулираха безплатните си издания, но Invoicera все още има много основна. Друга опция е GnuCash с отворен код.

    Уебсайтове

    Като фрийлансър, вие по същество управлявате свой собствен бизнес и в наши дни един бизнес се нуждае от уебсайт, който да бъде взет на сериозно. Създадох един много основен с безплатното издание на WebStarts, създател на уебсайт, който е доста прост и интуитивен за използване. Някои други безплатни уебсайтове, които получават добри препоръки, са Wix, Weebly и WordPress.com, най-мощните от партидата - но и най-трудните за използване.

    Здравеопазване

    Ако не можете да получите здравна застраховка чрез работата на съпруга / съпругата си, тогава най-добрият ви ресурс е здравният обмен на държавата ви, който можете да намерите чрез Healthcare.gov. По принцип можете да се регистрирате за застраховка само по време на открития период на записване; Въпреки това, ако току-що сте преминали през промяна в живота, която се отразява на покритието ви, като например загуба на застраховка, базирана на работодателя, можете да се регистрирате по друго време.

    бюджетиране

    Тъй като доходите на свободна практика обикновено са петнисти, важно е да имате добър бюджет. По този начин можете да спестите допълнителните си пари, когато времената са добри и да използвате тези спестявания, за да преминете през сухи магии. Използвам електронна таблица на Excel, за да следя разходите на домакинствата ми, но можете да използвате и програма за лично бюджетиране, като монетен двор, за да свърша по-голямата част от работата за вас.

    пенсиониране

    Спестяването за пенсиониране е също толкова важно, когато сте самостоятелно заети, както и за всички останали. Като фрийлансър нямате достъп до план от 401 хиляди и съответстващи средства от вашия работодател, но все пак можете да избирате от различни пенсионни планове, които сами финансирате. Използвам традиционна индивидуална пенсионна сметка (IRA); други опции включват Roth IRA, SEP IRA и соло 401k.

    Заключителна дума

    Работата от дома като свободна практика не е идиличен или безпроблемен живот, по никакъв начин. Въпреки това много хора, които са го опитали - включително и аз - никога не биха искали да се върнат на работа на пълен работен ден. Въпреки несигурността на работата на свободна практика, свободата да работиш точно кога, къде и как искаш може да си заслужава.

    Ако не сте сигурни в поемането на фриланс, не е нужно да го правите наведнъж. Вместо това, опитайте да вземете няколко концерта на свободна практика, докато все още държите на своята работа на пълен работен ден. Това ще ви даде шанс да изградите автобиографията си на свободна практика, да съберете група клиенти и да изработите важни подробности, като например какво да таксувате и колко време да отделите за всеки проект. И най-вече, това ще ви позволи да изживеете живота на свободна практика от първа ръка и да прецените дали е за вас.

    Ако имате избор, бихте ли напуснали работата си, за да вършите работа на свободна практика от вкъщи?